Rosvopaisti

Koljonvirran tapaan

Koljonvirran tapaan tarkoittaa sitä, että ruoka on tehty hartaudella hauduttamalla talon päädyssä olevassa maakuopassa suurelle ruokailuporukalle.

Tämä versio löytyy filmattuna Latviasta ja Suomesta, sillä eräänä syksynä oli latvialainenkin porukka ruokailemassa rosvopaistia takapihallamme olevan kelopöydän ympärillä. Kaikille maistui!

Siis ensin kunnon kuoppa ja hiekkaa pohjalle, kuorma-auton valssi (meillä se on Pironetin Osmolta saatu) joka vuorataan kivillä ja hiekalla, siinä sitten ruvetaan polttelemaan nuotiota, jotta maapohja ja kivet lämpiävät. Aloita aamupäivällä, sillä hommassa menee päivä.

 

– Naudan paisti ja mausta maun mukaan (tee tämä  jo edellisenä päivänä)

– Possun paisti ja mausta

– Lampaan paisti ja mausta

– Pino pestyjä porkkanoita, ehkä lanttuakin, pottuja ja sipulia kuorittuna

– Laita kukin omaan aluminifolio pakettiin

– Nippu sanomalehtiä

– Pesuvati täyteen vettä

– Reilu palanen katiskaverkkoa ja raautalankaa verkon sitomiseen

Kastele sanomalehtiä ja laita foliopaketit sanomalehtipaketteihin. Asettele katiskaverkosta tekemäsi pussukan pohjalle, sido se rauitalangalla kiinni.

Lapioi hiillos kuopasta ylös ja laita pussukka kuoppaan, –  päälle sitä lämmintä hiekkaa ja hiillosta. Sitten alkaa nuotion polttaminen kuopan päällä. Siihen menee muutama tunti ( noin kilo/tunti lihojen mukaan, mutta 6 kilon ja 6 tunnin jälkeen enää 15 min/ lihakilo.) Nälkäisemmille kannattaa siis tarjota viimeistään tässä vaiheessa huikopalaa.

Sitten kun ilta alkaa muuttua yöksi kokoonnutaan kaikki nuotion kupeelle katsomaan, kun rosvopaisti kaivetaan ylös maasta – anna vetäytyä vartti.

Kuuluu hiljaiset aaahhh, hmmm huokaukset….. –

Kaikista mausteita paras on näläkä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *