Marinoitua haukifileetä (tai särkeä)

Haukifileen marinoiminen nesteessä on vaihteen vuoksi erikoisen helppo herkku.

Kuten tunnettua – hauki on loisten levittäjä ja siksi joko kunnolla kypsennettävä tai PAKASTETTAVA vähintään vuorokaudeksi.

Muokkasin ruotsinkieliseltä alueelta tulevaa alkuaan särkifileille tehtyä reseptiä hauelle ja totesin että toimii.

Ruodottomaksi leikattu hauki pakastetaan ensin vuorokaudeksi kolmeen osaan pätkittyinä fileinä. Se helpottaa käsittelyä.  Lähes sulat haukipalat upotetaan 12 tunniksi marinadiin. Sen jälkeen fileet voi leikata ohuiksi siivuiksi tarjolle esimerkiksi pakkasen panemien puolukoiden kera.

Kokeilin myös mikrossa lämmittämistä, mikä tekee fileepaloista niinikään puolukkasurveen kanssa maistuvaa. Eikä ole pahaa jos vaahdoksi kiehuvassa voissa käyttää ja tarjoilee lumiperunan kera. Peruna kannatta maustaa reilusti sitruunamehulla.

Kalamäärä voi olla sellainen että peittyy marinadiin, ehkä tuollaisen 600 g fileen voisi kerralla marinoida lirassa.

MARINOINTILIEMI

1 litra kylmää vettä
 
1 dl hyvää mielellään pehmeää etikkaa (samppanja- tai valkoviinietikka)
 
2,5 rkl suolaa ( pansuolasta tulee kitkerää, merisuolakin hieman vierastaa happoa mutta tavallinen jodioitu ruokasuola on ihan hyvää.
 
murskattua valkopippuria veitsenkärjellinen 
 
Jos tykkäät hieman hapanimeltästä, voit käyttää ripauksen sokeria
 
Kannelliseen rasiaan jääkaapppiin puoleksi vuorokaudeksi
 
Yrttejä kuten tilliä käytä vasta tarjolle laitettaessa, muuten liemi väkevöityy tai makumaailma käpristyy etikan ympärille. Särkifileestä tulee upean valkoista ja maukasta.
 

SÄRKI ei kanna loisia. joten sitä EI TARVITSE PAKASTAA. Sen voi graavata myös suoraan suola/sokeriseoksella ( jossa 10% sären painosta on suolaa ja suolan painosta 10 prosenttia sokeria)  jopa tunnissa. Särkeäkin voi tehdä chileläiseen tapaan pelkästään öljy-sitruunamarinadilla ilman suolaa. Reseptihän on tehty alun perin kirjolohelle kun ei haluta käyttää suolaa. Marinoimisajaksi lohelle riittää 5 minuuttia, mutta tunti tekee särelle hyvää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *