Puumerkkien salaisuus

Iisalmessa, Kirmanjärven eteläisessä päässä, järven itäpuolella, on Kumpulaisten suvun kauan asuttama Juntinniemen talo. Nykyään se on Laajalahtien omistuksessa. Tilan perukoille, Kelkkalaan, oli joskus, ehkä 1800-luvun alussa, rakennettu hirsinen karjamaja. Sotien jälkeen Olavi Kääriäinen osti rakennuksen. Maksuksi sovittiin, että Kääriäinen hakkaa 40 kuutiometriä halkoja. Kovana työmiehenä tunnettu mies teki urakan niin nopeasti, että myyjä, Gunnar eli Kunnari Kumpulainen, arveli, mökin menneen liian halvalla. Kääriäinen kunnosti karjamajan, kooltaan 4 x 5 metriä, perheensä asunnoksi.

Kului aikaa. 2000-luvun alussa Taipaleen kylällä asuva Olavi Kääriäisen Pertti-poika teki lapsuutensa kotimökillä remonttia ja löysi arvoituksellisen viestin räystään alla olleesta, laudoituksen suojaamasta hirrestä. Hirteen oli, ilmeisesti karjamajan rakennusvaiheessa, kaiverrettu sarja kirjaimia ja muitakin merkkejä, kirjaimista joku väärinpäinkin. Pertti esitteli minulle monessa mielessä merkillistä puukapulaa, jonka oli irrotellut vanhan karjamajan hirrestä. Otin kapulasta kuvia ja kyselin selitystä kirjoitukselle useilta mielestäni asiantuntijoilta. En saanut vastausta.

Päätimme saattaa arvoituksellisen tekstin Sukusytykkeitä-lehden kautta Kääriäis-suvun jäsenten tutkailtavaksi tietoisina siitä, että Kääriäisistä löytyy jos jonkin alan tieteilijöitä ja muita eksperttejä. Ohessa kuvat puukirjoituksesta ja Pertti Kääriäisestä halonhakkuun tauolta.

Pertti Kääriäinen halonhakkuun tauolla

Joitakin ehdotuksia arvoituksen ratkaisuksi minunkin mielessäni on pyörinyt, mutta enpä niillä muiden mieliä minnekään johdattele. Pertti Kääriäinen on kuullut Juntinniemen Kunnarin kertoneen, että isonvihan aikana Kelkkalan maastoon, jossa on kallioluolia ja louhia, on kätketty raha-aarre, plootuja. Kääriäinen aprikoi, voisiko outo hirsikirjoitus olla koodi, salainen ohje plootujen löytämiseen. Annetaan ajatusten lentää.

Reino Eriksson

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *