Ritvan tapaan
Yksi syksyn kohokohtia on saada naurispuuroa. Mieleen tulee auringon laskiessa horisontin taa pellolta kuuluva puimakoneen jyskytys, pölyisten puintimiesten yskiminen, sieraimissa kiertävä kitkerä savunhaju pehkuja poltettaessa, kylmenevät kirkkaat syysillat tähtitaivaineen ja
ah niin naurispuuro….. aamulla keittiössä aamiaisena ennen pellolle lähtöä ja kissanpoika leikkimässä pöydän alla varpailla jotka on nostettu pöydän aluspuunpäälle pakojaisiin – turhaan.
Tässä Ritvan naurispuuro
1 1/2 litraa naurisliistakoita (linttejä kuorituista nauriista)
vähän vettä
suolaa
3-4 dl ohrajauhoja
keitä naurisliistakot, tee survos
vispilöi jauhot sekaan
mausta suolalla
keitä 1/2 tuntia
Laita hyvä voisilmä puuron keskelle lautasella ennenkuin aloitat syömisen. Naurispuuro on hyvin vatkattuna silkkisen sileä, läpikuultava ja tuoksuva herkku.
Nauti hartaudella katsellen ulos ikkunasta, älä häiritse muita syömämiehiä.
Minä oon äetini Hanna Partasen (Mattilan Hanna) opeilla joka syksy tehny naarispuuron.
Ohje on sama mut äeti laetto suoloo ja ripauksen sokeria.Mut hyvvee tulloo kummallae konstilla.
Olipa mukava kuulla, että perinteet jatkuvat ja tavat Mattilan kyökistä on tarttunut. Lepposa tunnelma Mattilan pirtissä ja juoheva huulenheitto on ihan käsinkosketeltavana jäänyt mieleen. Ootkos kokkeillu lanttukuutioita rautapadassa voissa ruskistettuna, pippurilla ja siirapilla maustettuna ja lopuksi puillalämmitetyssä uunissa muhitettuna? Kylläpä syötättää.
SUKUSEURAN VUOSIKOKOUS ON KESKIVIIKKONA 10.05.2017 IISALMEN SEURAHUONEELLA KLO 18.00 JA JOHTOKUNTA KOKOONTUU KLO 17.00. TERVETULOA MUKAAN!