Tämä on tehty piispa Ville Riekkisen uhrikiviruuaksi. Resepti on Jouko Kääriäisen ruokasivuilleen Savon Sanomissa kehittelemä helppo, yksinkertainen ja erittäin maukas ”villiruoka”. Ammattilaisille niin keittiössä kuin ravintolasalissakin” sorsa confit” – on sopiva termi reseptiin.
1 sorsa ( riiputettu, puhdistettu ja kaula pantu rintaonteloon)
1 l auringonkukkaruokaöljyä ( riitävän neutraali maku)
sorsan kokoinen uunivuoka (ettei öljyä mene turhan paljon)
Paina sorsan rintakehä kasaan, niin että linnuista tulee vuokaan sopiva, aika litteä. Älä riko lihoja. Pane litistetty lintu uunivuokaan ja kaada päälle öljyä niin, että koko lintu peittyy.
Aseta uuniin hieman vajaa 100 astetta ( 80 – 90 astettakin riittää jos uuni on tarkka ja uusi).
Laita lintu vuoassa uuniin ja anna muhia iltauutisilta aamuun. Ota huomioon että RUUASTA LÄHTEE KYPSYESSÄÄN VOIMAKAS TUOKSU!
Älä käytä suolaa tai mitään mausteita! Anna ruuan muhia riistaiseksi. Resepti sopii vesilinnuista myös taville, mutta ei telkälle eikä allille.
Kyyhkynen, räkättirastas, teeri, pyy, riekko ja erityisesti lehtokurppa sopivat tällaiseen öljyssä hauduttamiseen.
Tarjoa sitruunalla maustetun perunamuusin, pannulla paistettujen pikkuporkkanoiden ja kuullotetun purjon kera.
Mainio lisä on konjakkikermassa keitetyt puolukat tai lakat.
Konjakkikerma:
1 dl auringonkukkaöljyä
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl laktoositonta kermaa
2 dl lakkoja tai puolukoita
1 dl konjakkia tai calvadosta
1 rkl hunajaa tai sokeria
0,5 tl suolaa (hienoa merisuolaa jolla voit säätää happotasapainon ja katkaista makeuden. Aina kun käytät suolaa-käytä sokeria ja päinvastoin.)
pari palaa voita
Kuumenna öljy ja lisää vehnäjauhot mutta älä anna ruskistua. Lisää kuumaan jauhoseokseen laktoositon kerma ja tarvittaessa vettä jos tulee liian paksua. Lisää marjat nesteineen, hunaja ja konjakki sekä suola. Sekoita pysähtymättä, tarkista maku suolan avulla ja rakenne veden avulla.
Viimeistele kastike parilla nokareella kylmää voita sekoittaen hyvin. Voi tarjota myös kylmänä noutopöydästä kylmän öljysorsan kanssa.