Perinteeksi muodostunutta Kalvitsa-päivää vietettiin lauantaina 6.10.2012.
Jo aamulla oli Kalvitsan asemalle kokoontunut paljon ihmisiä odottamaan LÄTTÄHATTUA, junaa joka saapui pohjoisesta klo 9.55 ja vei matkustajia Mikkeliin, Otavaan ja Ristiinaan, sekä illemmalla takaisin.
Myös väliasemilta tai -pysäkeiltä oli mahdollisuus nousta junaan. Ennen junaan nousemista oli asemalla tarjolla lähtijöille kahvia ja erilaisia suolaisia ja makeita herkkuja. Samalla oli tilaisuus tutustua vanhoihin junanlähetykseen liittyviin laitteisiin ja hienoon kauppapuotiin. Uutuutena aikaisempiin vuosiin oli
kokeiltavana markoilla toimiva kolikkopuhelin, joka on tiettävästi ainoa laatuaan. ”Asemapäällikkömme”
Petri P. Pentikäinen on tehnyt hienoa työtä entisöidessään vanhan asemarakennuksen ja järjestäessään
Kalvitsa-päivien ohjelmaa. Asemalla oli myös myytävänä Kalvitsa-aiheisia kortteja, joihin, kun oikein
tarkkaan katsoi, oli päässyt pari hyvin tutunnäköistä ihmistä.
Lättähattujunan omistaa Keitele-Museo Oy, jonka toimitusjohtaja on pikkuserkkuni Aimo Kääriäinen. Hänen isänsä Adi Kääriäinen toimi veturinkuljettajana Pieksämäellä.
Rautatiet ja Kalvitsan asema liittyvät muutenkin läheisesti sukuumme. Isäni serkku Arvi Sikanen oli Kalvitsan asemamiehenä eläkeikäänsä saakka. Arvin äiti Eeva Sikanen os. Kääriäinen ja isä Gabriel Sikanen toimivat Kalvitsassa radanvartijoina. Itse ehdin matkustaa Lättähatulla neljä ja puoli vuotta joka päivä kouluun Mikkeliin. Isäni taas matkusti toisella Motilla töihin Haukivuorelle. Siihen aikaan Lättähattujunaa nimitettiin myös Motiksi. Sen jälkeen junakyytini on ollut enemmän tai vähemmän satunnaista. Tosin vielä 70-luvun lopulla muistan tulleeni joskus illalla junalla kotiin, kun en ehtinyt linja-autoon.
Kalvitsa-päivänä junassa meitä viihdytti Einari Hasanen haitarinsa kassa. Jo aamulla olivat Mikkelin Mobilistit tuoneet entisöityjä museoautojaan näytteille asemalle. Museoautonäyttelyn Lisäksi Keitele-Museo Oy oli järjestänyt vanhan linja-auton, jolla tehtiin kaksi kiertoajelua Kalvitsassa. museosta lisää osoitteessa http://www.aanekoski.fi/asukkaalle/kulttuuri/museot/keitelemuseo
Muistoja herättävä juttu. Kiitos Sirpa!
Hienoa! Kiitos nostalgiatripistä!
Lisää vaan tällaisia tai ihan vain arkipäiväisiä juttua eri puolilta 🙂
Hei,
Tiedätkö kirjasta ”Kalvitsan aseman vaiheita/vaiheilta”? Olen kuullut, että sellainen on olemassa. Isoisäni oli rakentamassa asemaa, ja hänet kuulemma mainitaan kirjassa. Väisäsiä asuu aika tiheässä ko. seudulla. Kiinnostaisi vahvasti. Mistä kyseisen kirjan saisi? Varmasti niitä jossain on.
Hyvää kesää.
Timo Väisänen
p. 041-533 83 02
Hei!
Anteeksi, kun vastaan melkein vuoden päästä! On olemassa kirja ”Pitkospuilta kiskojen kolkkeeseen” Kalvitsan kyläkirja, jota löytyy ainakin Mikkelin kaupunginkirjastosta. Oma kirjani on lainassa yhä eräällä tuttavalla. Kirjassa on paljon asiaa Kalvitsan asemasta. Serkkuni Seppo Kääriäinen on kertonut setäni Väinö Kääriäisen muistelmia ratatöistä ym. En tiedä miten paljon Petri P. Pentikäinen osaisi kertoa asemasta, hän on korjannut asemarakennuksen ja asuu siinä ainakin ajoittain.
Ystävällisin terveisin Sirpa Kääriäinen
Hei!
Löysin Kalvitsa-kirjan tänään netistä. Se löytyy ihan hakusanalla Kalvitsa siis googlettamalla.
Terveisin Sirpa